Co určuje cenu vína?

Snem každého milovníka vína je najít co nejlepší víno za co nejméně peněz. Nicméně vinaři svému řemeslu rozumí, a tak se málokdy stane, že opravdu kvalitní víno stojí pár korun. Opačná varianta, tedy vyšší cena než je kvalita uvnitř láhve, je bohužel velmi častá.

Co vlastně určuje cenu vína? Proč některé víno stojí 50 korun, a jiné několik desítek tisíc korun? Kdo určí, že tato cena vína je správná? Asi každý, kdo víno pije, hledá odpovědi na tyto a další podobné otázky.
Nabízíme Vám několik odpovědí.

Lokalita a kvalita vinice, tedy „terroir“

Jedním z důležitých faktorů při určování kvality vína a následně i ceny je tzv. terroir (projev mikroklimatických podmínek vinice a lidského faktoru ve víně). Cena vína se určuje již na vinici.
Trať vinice s ideálním umístěním vůči slunci, vodě a s ideálním složením půdy stojí pořizovatele několikanásobně více než stejně veliký úsek v jiné oblasti.
Každá pěstovaná odrůda má navíc při zakládání vinohradu jinou hodnotu. Velké rozdíly jsou i v kvalitě hroznů. Vinohrady založené před 50 lety mají sice menší výnos než vinohrady staré jen pár let, ale zato jsou mnohem kvalitnější.

Práce vinaře (kvalita hroznů při sklizni a práce ve vinohradu)

Různé postupy ošetřování vinohradu hrají při určování ceny také velkou roli. Vinici lze v průběhu roku ošetřovat mechanicky, nebo ručně a stejné je to i se sklizní hroznů. Ruční práce je šetrnější, kvalitnější a přináší i vyšší kvalitu hroznů. Bohužel je také nákladnější.

Boj se škůdci může probíhat také různými cestami – chemickými nebo biologickými hnojivy. Při pěstování vín vyšší kvality se nechává koncentrovat síla rostliny jen do několika málo hroznů. Hrozny jsou při takovém ošetření kvalitnější, ale také dražší.

Technologie výroby

Zkušenosti a technologie hrají dnes velkou roli při výrobě kvalitního vína. Každý vinař investuje určité prostředky do zařízení a do zkušených a drahých odborníků, tzv. enologů.

Moderní stroje pro lisování hroznů, dodržování přesných postupů při výrobě, použité doplňkové suroviny, jako jsou kvasné kultury nebo čistota prostředí, to všechno ovlivňuje výslednou cenu vína.

Školení vína

Školení má velký vliv na charakter a hodnotu vína a vyžaduje pečlivého a odborně zdatného sklepmistra. Školení vína probíhá několik měsíců i let, nebo se naopak víno stáčí do láhví ihned po dokončení výroby.

Na charakter a cenu vína má vliv také to, jestli se skladuje v nerezových nádobách, nebo v dřevěných sudech. Například použití kvalitních dřevěných sudů zvedne hodnotu vína o 150 – 200 korun.

Image značky nebo výrobce

Výrobce, kterému se daří pravidelně nabízet na trh kvalitní vína, získává více zákazníků a vysoké hodnocení v soutěžích. Těží-li ze své zkušenosti a správně pracuje, jeho renomé stoupá.

Značková vína přináší zákazníkům jistotu, že nakoupí kvalitně, ale bohužel také draze. Neznamená to ovšem, že vína neznačková musí být zákonitě horší. Jak už bylo řečeno, ani vysoká cena nemusí být vždy zárukou kvality.