Aurelius, Pozdní sběr, 2011, Vinařství Pavel Kosík

Aurelius je mladá odrůda, která vznikla křížením Ryzlinku rýnského a Neuburského. Ve Šlechtitelské stanici v Perné, na úbočí Pavlovských vrchů, na samotném jihu Moravy, ji vyšlechtili Ing.Josef Veverka a Ing.František Zatloukal.  Do státní odrůdové knihy byl Aurelius zapsán v roce 1983.

Jméno Aurelius odrůda dostala na počest římského císaře Marka Aurelia Proba (panoval 276-282 n.l.). Právě jemu je připisována zásluha, za první vysazení révy vinné na našem území.  Některé historické prameny uvádějí, že za jeho vlády X.římská legie poprvé vysadila réví na úpatí Pavlovských vrchů. Snad dokonce v nynějším katastru obce Perná. Tedy tam, kde byla nová odrůda vypěstována. Vysazení vinné révy na území dnešní Moravy tehdy bylo možné díky rozhodnutí M.Aurelia, kterým zrušil zákaz vysazování vinic severně od Alp. Tento zákaz platil v říši římské nepřetržitě po mnoho století. Chránil místní vinaře před konkurencí a zároveň i císařskou pokladnici, které daně z prodeje vína zajišťovaly stabilní zdroj příjmů.

Správný Aurelius si ponechává charakter Ryzlinku rýnského, ovšem s intenzivnějšími aromatickými látkami.

Aurelius z Vinařství Pavla Kosíka toto splňuje bezezbytku.
Má nádhernou zlatavou barvu. Ve vůni převládá lipový květ doplněný tóny peckového ovoce, broskví a meruněk. Je plný a svěží, v chuti jemně kořenitý, nádherně uhlazený, jemně minerální s příjemnou kyselinkou. V dochuti je mandlový a jemně nahořklý.

Věřím, že Vám bude chutnat samotný. Budete-li jej chtít kombinovat s jídlem, doporučujeme jej podávat k jehněčí pečeni, k zeleninovým salátům s bílým masem a třeba také k zeleninové polévce, či rajčatovým salátům.