Cabernet Sauvignon, Pozdní sběr, 2008, Vladimír Tetur

O odrůdě: Cabernet Sauvignon pochází z Francie a v současnosti patří mezi celosvětově nejoblíbenější a nejrozšířenější odrůdy.

Cabernet Sauvignon vznikl nahodilým křížením odrůd Cabernet Franc a Sauvignon Blanc v regionu Bordeaux v průběhu 17. století.

Pár slov o předcích:
Cabernet Franc je původní „kabernetová“ odrůda, která s největší pravděpodobností vznikla selekcí volně rostoucí révy lesní na jižních úbočích Pirenejí. Zřejmě v 1. století našeho letopočtu jej Římané poprvé vysadili v regionu Bordeaux.

Sauvignon Blanc je u nás znám pod českým názvem Sauvignon.

Cabernet Sauvignon potřebuje hodně tepla a slunce a vyzrává pozdě, proto je v České republice pěstován jen v těch nejteplejších polohách na Jižní Moravě, především na Mikulovsku, Slovácku a Velkopavlovicku.

A právě o Cabernetu Sauvignon z velkopavlovické vinařské podoblasti Vám dnes chci vyprávět.

Cabernet Sauvignon, Pozdní sběr,2008, Vinařství Vladimír Tetur.
Hrozny, ze kterých je víno vyrobeno, pochází z viniční trati Dlouhá hora, spadající do katastru obce Velké Bílovice.
Jedná se o viniční trať prvotřídní bonity, s jihozápadní až jižní orientací, která je na podzim ovívána teplými fénickými větry, pozitivně ovlivňujícími zrání hroznů (citováno podle: Prof. Ing. Vilém Kraus, CSc.).

Vína odrůdy Cabernet Sauvignon zrají velmi pomalu. A nutno říci, že právě Vladimír Tetur jim dopřává čas.
Hrozny pochází ze sklizně roku 2008 a díky dostatečně dlouhému času zpracování a zrání, se nám na stůl dostává nádherné víno, které se blíží své lahvové zralosti, avšak při vhodném skladování, může být několik dalších roků bez nejmenších obav archivováno.

Víno: má tmavě granátovou barvu, ve vůni převládají ovocné tóny ostružin a černého rybízu. V chuti je plné, harmonické a uhlazené s výraznou, ovšem příjemnou tříslovinou. Převládají tóny bobulového ovoce, doprovázené chutí hořké čokolády a marmelády z tmavého lesního ovoce.