Neronet, Jakostní Barrique, 2008, Vinařství Vladimír Tetur

Neronet je v mnoha ohledech velice zajímavá odrůda.

Vyšlechtil jej prof.Ing. Vilém Kraus, CSc, celosvětově uznávaný odborník, vynikající šlechtitel, autor mnoha odborných publikací o víně a neúnavný popularizátor vína.

Jeho cílem bylo získat barvířku (odrůdu vhodnou pro zvyšování barevnosti červených vín) ideální pro pěstování v České republice. Tedy takovou, která bude dávat vína s intenzivní barvou a zároveň bude i v našich klimatických podmínkách spolehlivě dozrávat.

Neronet vypěstoval dvojitým křížením odrůd Svatovavřinecké a Modrý Portugal a odrůd Alicante Bouschet a Cabernet Sauvignon. S prací začal v roce 1960 a po dlouhých 31 letech byla v roce 1991 nová odrůda, pod názvem Neronet, zapsána do Státní odrůdové knihy.

Bobule Neronetu, díky tomu, že barvivo obsahuje nejen slupka, jak je běžné u většiny modrých hroznů, ale také dužnina, mohou být zpracovávány dvěma způsoby a pokaždé z nich vznikne červené víno. Je-li Neronet zpracováván jako bílé víno, získáme jemné červené víno s minimem tříslovin. Je-li zpracován jako červené víno, získáme víno s velmi sytou červenou, až černou barvou a s vysokým obsahem tříslovin.

Neronet z Vinařství Vladimíra Tetura byl zpracován jako klasické červené víno. Má tmavou granátovou barvu, ve vůni ucítíte tóny bobulového ovoce, černého rybízu a borůvek a také mírně ožehnutého dřeva. V chuti je plný, uhlazený, s příjemnými tříslovinkami a tóny černého rybízu, ostružin a borůvek, doplněnými tóny jemně sežehnutého dřeva. V dlouhé dochuti potěší tóny hořké čokolády.

Na významné mezinárodní výstavě AWC VIENNA byl tento Neronet oceněn stříbrnou medailí.

A ještě pohled do zákulisí vzniku tohoto vína tak, jak jej popsal pan Vladimír Tetur:
Víno jsme vyráběli bezoxidační cestou vinifikace pod vlastní ochrannou atmosférou ve vinofikátoru. Doba fermentace (kvašení) byla zhruba 12 dnů.
Následovala malolaktická fermentace v nerezovém tanku s tepelnou regulací, která trvala necelé tři měsíce. Víno bylo poté 10 měsíců školeno v nerezovém tanku. Následovalo 
12ti měsíční nazrávání v barrique sudech, které jsou umístěny ve speciální místnosti se stálou vlhkostí 80% a stálou teplotou 19-20oC. Používáme barrique sudy z Francie od světově proslulých bednářství Nadalie a Seguin Moreau. Ležením v těchto sudech víno získalo následující niance: kakao, káva, vanilka, kompot, čokoláda, kouřové tóny.