Hibernal

Hibernal, informace o odrůdě:

Původ: Německo. Zápis do Státní odrůdové knihy ČR: 2004

Vznik křížením: Ryzlink rýnský a Seibel

Historie: Hibernal vyšlechtil Helmut Becker v Ústavu pro šlechtění révy vinné v Geisenheimu, v oblasti Rheingau v Německu v průběhu II. světové války. S prací byl hotov v roce 1944.

Ačkoliv nám Hibernal dává kvalitní lahodná vína, která mají potenciál oslovit především milovníky vín typu Ryzlink rýnský, a že jich je na celém světě pěkná řádka, není dodnes příliš rozšířen.
A to ani ve své domovině v Německu. Zde zabírá plochu jen asi 100 ha.

V České republice je však jeho pozice poněkud jiná. Do Státní odrůdové knihy byl sice zapsán až 60 roků po svém vyšlechtění, v roce 2004, záhy si však získal velkou oblibu.
Naši vinaři na ni rychle reagují a tak v nových výsadbách patří mezi deset nejvysazovanějších odrůd.
Řadí se tak po boku daleko slavnějších odrůd, jako je například Chardonnay, Ryzlink rýnský či Rulandské bílé.
Díky tomu byl Hibernal k 31.12.2010 vysázen již na 6 ha českých a 50 ha moravských vinic.

Doba sklizně: říjen

Požadavky na stanoviště: Hibernal vyžaduje výborné polohy s dostatkem slunce a tepla. Na kvalitu půdy není náročný, snáší i chudší půdy, ty však nesmí být suché.

Rozšíření: Německo, Švýcarsko, ČR. U nás je vysazen v Čechách i na Moravě. Nejrozšířenější je ve velkopavloviské a slovácké vinařské podoblasti.

Víno: víno vyrobené z odrůdy Hibernal oplývá intenzivními přesto příjemnými ovocnými tóny, bývá velmi extraktivní s vyšším obsahem kyselin připomínajících Ryzlink rýnský.