Irsai Oliver

Irsai Oliver, informace o odrůdě:

Původ: Maďarsko. Zápis do Státní odrůdové knihy ČR: 1975

Vznikl křížením: Čabaňské perly a Bratislavského bílého

Historie: Odrůdu vyšlechtil ve třicátých letech minulého století Kocis Pál v Maďarsku.

Původ jejího jména není zcela přesně doložen. Údajně získala jméno po vinaři, který se zasloužil o její komerční využití. Jiné zdroje však uvádí, že se tak jmenoval řidič, či mladý chlapec z okruhu Pálových známých.

Doba sklizně: druhá polovina srpna.

Požadavky na stanoviště: teplé prosluněné polohy, které nesmí být suché.

Rozšíření: Česká republika, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko, Rakousko.

Víno: Irsai Oliver je raně zrající odrůda s muškátovou vůní i chutí, ze které je velmi složité vytvořit lahodné víno. Víno které není ploché, není krátké a nemá hořčinku.

Má však jednu výhodu: dozrává již v průběhu srpna.
Toho využívá většina vinařů, volí jednodušší cestu zpracování: z Iršaje, jak je lidově nazýván, vyrábí oblíbený burčák.

Alternativní názvy: Irsay Olivér, Iršaj