Kerner

Kerner, informace o odrůdě:

Původ: Německo. Zápis do Státní odrůdové knihy ČR: 2001

Vznikl křížením: Trolínské a Ryzlink rýnský.

Historie: Kerner byl v roce 1929 vyšlechtěn v německém Weinsbergu Augustem Heroldem křížením odrůd Trolínské x Ryzlink rýnský.
Ryzlink rýnský asi není třeba představovat. Trolínské je prastará modrá odrůda pěstovaná již starými Římany.
Kerner je pojmenován po německém lékaři a básníkovi Justinusi Andreasi Kernerovi, který svým pacientům doporučoval pít denně skleničku vína jako nejlepší přírodní léčebný prostředek.

Doba sklizně: přelom září a října

Požadavky na stanoviště: Požaduje hlinité, nepříliš suché půdy, lépe s vysokým obsahem vápna.

Rozšíření: V Německu je Kerner vysazen na 6,5 tisíci hektarech a je čtvrtou nejrozšířenější odrůdou.
V České republice byl na konci roku 2009 vysazen jen na 31 ha vinic, což ho řadilo až na 30 místo. Kerneru vyhovují hlinité půdy s obsahem vápna, právě proto je v ČR nejvíce vysazen na Mikulovsku v okolí Pálavy. Zde konkrétně zabírá plochu 12 ha.
Tyto údaje platí k 31.12.2009.

Víno: velkou výhodou Kerneru je, že dává kvalitní hrozny i ve špatných ročnících. Z vůně i chuti je patrná příbuznost k Ryzlinku rýnskému.