Pálava

Pálava, informace o odrůdě:

Původ: Česká republika, Morava. Zápis do Státní odrůdové knihy ČR: 1977

Vznilka křížením:  Tramínu červeného a Müller Thurgau

Historie: Mladá odrůda byla vyšlechtěna ve Šlechtitelské stanici v Perné Ing. Josefem Veverkou.

Pálava zpočátku nebyla nijak oceňována a na svoji slávu, přesněji na své obdivovatele, si musela počkat až do současnosti.
Dnes patří mezi nejoblíbenější odrůdy v české republice a jednoznačně předčila i mnoho starších a celosvětově uznávaných odrůd.

Doba sklizně: přelom září a října

Požadavky na stanoviště: Pálava vyžaduje dobré polohy s vlhčími, živnými a záhřevnými půdami.

Rozšíření: Pálava je rozšířena v celé České republice.
V roce 2004 její výsadba ještě nezabírala ani 1% z celkové plochy vinic v ČR. Situace se však mění. V současnosti se jedná o nejvíce zastoupenou odrůdu v mladých výsadbách a proto její podíl neustále roste.

Víno: Pálava nabízí aroma podobné Tramínu a plnou, dlouhotrvající, mírně jemnější harmonickou chuť.