Sauvignon

Sauvignon, informace o odrůdě:

Původ: Francie. Zápis do Státní odrůdové knihy ČR: 1952

Vznikl křížením: samovolným křížením Tramínu a Chenin Blanc.

Historie: Sauvignon je starobylá francouzská odrůda, která pravděpodobně pochází z regionu Bordeaux, nebo z vinařských oblastí u řeky Loira.

Sauvignon patří k těm odrůdám, které byly oblíbené již v dávné minulosti.
Z historických análů máme doloženo, že jeho velkým propagátorem byl například i francouzský král Jindřich IV. Navarrský (1553-1610).
Později se rozšířil na území dnešního Německa a Rakouska. Je pravděpodobné, že právě odtud jej na Moravu přinesli Habáni.

Doba sklizně: polovina října

Požadavky na stanoviště: Sauvignon potřebuje dobré svahové polohy s dostatkem slunce a se štěrkovitými půdami.

Rozšíření: Jedná se o tradiční a díky své plné chuti velmi vyhledávané víno, které spolu se Chardonnay a Ryzlinkem rýnským patří mezi nejoblíbenější bílé odrůdy na světě.

Například jen ve Francii je vysázen na zhruba 25 000 ha vinic.
Což je mimochodem více, než je celkový součet ploch českých a moravských vinic. Ten je necelých 15 000 ha.
Sauvignon v ČR zabírá plochu 875 ha, je pěstován především na Jižní Moravě.
Vzhledem k jeho oblibě jím osázená plocha stále roste.

Víno: Sauvignon vyniká intenzivní vůní, kořenitou dlouhotrvající chutí s výraznějšími kyselinkami.
V souvislosti na lokalitě, kde byly vypěstovány hrozny, mění své aromatické látky.
Od ovocných tónů připomínajících černý rybíz, angrešt, kiwi, citron, broskev, meloun, pomeranče, ananas až po rostlinné tóny připomínající trávu, či kopřivy.

Alternativní názvy: Sauvignon blanc, Muskat-Sylvaner, Feigentraube