Sylvánské zelené

Sylvánské zelené, informace o odrůdě:

Původ: Rakousko. Zápis do Státní odrůdové knihy ČR: 1941

Vzniklo křížením: samovolným křížením Tramínu a Rakouského bílého.

Historie: Podle některých historických zdrojů, odrůdu s vlastnostmi Sylvánu, pěstovali již staří Římané v 1. století po Kristu.

Na Moravu se Sylván rozšířil z Rakouska a právě za dob Rakouska-Uherska byl nejrozšířenější odrůdou na Moravě a proto se mu lidově říkalo Morávka.
Sylvánské zelené tehdy bylo deklasováno na úroveň běžných bílých stolních vín.
Později jej vytlačilo Neuburské a to následně pak Müller Thurgau.

Dnes Sylvánské zelené patří mezi nejméně rozšířené bílé odrůdy v ČR.
Jiná situace je v Německu, zde zůstal Silvaner velmi oblíbený a patří mezi nejrozšířenější bílé odrůdy.

Doba sklizně: přelom září a října

Požadavky na stanoviště: vyžaduje dobré polohy s dostatkem tepla a slunce a vododržné půdy.

Rozšíření: Sylvánské zelené je tradičně pěstováno v Německu, Rakousku, Maďarsku, Slovensku a v České republice.
U nás se jeho pěstování věnuje jen několik málo vinařů. Mnozí jej umí dobře zpracovat a vytvořit z něj příjemné netuctové víno.

Víno: Víno s mírně kořenitou vůni, vyváženou harmonickou chutí s příjemným množstvím kyselinek.
Sylvánské zelené je vhodné podávat spolu s lehkými jídly, jejichž chuť se s chutí tohoto vína skvělě doplňuje.

Alternativní názvy: Sylvánské, Grüner Sylvaner, Grüner Zierfandl