Rulandské modré klaret, Pozdní sběr 2010, Vladimír Tetur

Dnes Vám chci doporučit vyjímečné bílé víno, vyrobené z odrůdy Rulandské modré.

Rulandské modré pochází z Francie, z Burgundska. V celém světě je známo pod francouzským názvem Pinot Noir. Z jeho modrých hroznů se produkují vynikající červená vína. Mají rubínovou až cihlově červenou barvu, a v jejich vůni a chuti nejčastěji ucítíte tóny jahod, ostružin, zralých třešní, švestek a třeba také hořké čokolády.

Občas se můžete setkat také s růžovými víny Rulandské modré rosé. V české republice se jedná o vína typu klaret, tedy krátce naležený rmut z modrých hroznů. V některých vinařských oblastech mimo ČR, často vznikají mísením s odrůdou Pinot gris (Rulandské šedé).

Pinot Noir je ve své domovině také využíváno, jako základ směsi, pro výrobu šumivých vín Champagne. Jednoduše řečeno, Rulandské modré je odrůda, z jejichž hroznů dokáže šikovný vinař vyrobit vynikající víno v mnoha různých podobách.

Rulandské modré klaret od Vladimíra Tetura, které Vám dnes chci přiblížit, je na rozdíl od předchozích vín vyjímečné tím, že se jedná o tiché bílé víno.

Bílé víno se sytou zlatou barvou a intenzivní ovocnou vůní s tóny zelené hrušky a medu. Ihned při prvním přivonění, mi jeho medové tóny připomněly Rulandské šedé. V chuti je však jiné, sice stejně plné, ale pikantní a šťavnaté. Ovocné tóny zelené hrušky jsou, díky typické ročníkové kyselince, doplněny kyselkavými tóny zralého kiwi. V závěru ucítíte dlouhou, jemně kořenitou medovou dochuť.

A jak se takové víno vyrábí? Přečtěte si o technologii výroby v detailu vína.