Chardonnay

Chardonnay, informace o odrůdě:

Původ: Francie, Burgundsko. Zápis do Státní odrůdové knihy ČR: 1987

Vzniklo křížením: samovolným křížením odrůd Heunisch a Rulandské modré.

Historie: Dříve panovalo přesvědčení, že Chardonnay je mutací Rulandského bílého. Teprve až genetické rozbory odhalily, že Chardonnay vzniklo křížením odrůd Heunisch a Rulandské modré.

Na tomto křížení je zajímavé především to, že ačkoliv Heunisch dával vína lehká a vodnatá, po jeho zkřížení s odrůdou Rulandské modré vznikla tak vysoce jakostní odrůda, jakou bezesporu Chardonnay je.

Jedná se o tradiční a dnes velmi vyhledávané víno, které spolu se Sauvignonem a Ryzlinkem rýnským patří mezi nejoblíbenější bílé odrůdy na světě.

Doba sklizně: od druhé poloviny září. V horších polohách však později, třeba až na konci října.

Požadavky na stanoviště: Vyžaduje dobré slunečné a teplé polohy a úrodné hlinité půdy.

Rozšíření: Tradičně Francouzské Burgunsko a Champagne, Rakousko, Itálie.
Je však vysázeno nejen v celé vinařské Evropě, ale také v USA, v Austrálii, na Novém Zélandu, v Jihoafrické republice, Chile, Argentině, v Moldavsku, Izraeli a mnoha dalších vinařských oblastech.
V ČR zabíralo k 31.12.2010 plochu 774 ha a protože je hodně zastoupeno i v nových výsadbách, jeho podíl v našich vinicích stále roste.

Víno:  Chardonnay nám dává vína s intenzivní vůní. V chuti jsou plná, jemně kořenitá s elegantní kyselinkou a s širokou paletou ovocných chutí od zeleného jablka, hrušky, přes citrusové plody, broskev až po tóny tropického ovoce, mohou však být i minerální.
Ne vždy se jedná o tichá vína, často, především v oblasti Champagne, slouží jako základ pro výrobu šumivých vín.

Alternativní názvy: Pinot Chardonnay, Morillon, Weiser Clevner