Chardonnay, informace o odrůdě:
Původ: Francie, Burgundsko. Zápis do Státní odrůdové knihy ČR: 1987
Vzniklo křížením: samovolným křížením odrůd Heunisch a Rulandské modré.
Historie: Dříve panovalo přesvědčení, že Chardonnay je mutací Rulandského bílého. Teprve až genetické rozbory odhalily, že Chardonnay vzniklo křížením odrůd Heunisch a Rulandské modré.
Na tomto křížení je zajímavé především to, že ačkoliv Heunisch dával vína lehká a vodnatá, po jeho zkřížení s odrůdou Rulandské modré vznikla tak vysoce jakostní odrůda, jakou bezesporu Chardonnay je.
Jedná se o tradiční a dnes velmi vyhledávané víno, které spolu se Sauvignonem a Ryzlinkem rýnským patří mezi nejoblíbenější bílé odrůdy na světě.
Doba sklizně: od druhé poloviny září. V horších polohách však později, třeba až na konci října.
Požadavky na stanoviště: Vyžaduje dobré slunečné a teplé polohy a úrodné hlinité půdy.
Rozšíření: Tradičně Francouzské Burgunsko a Champagne, Rakousko, Itálie.
Je však vysázeno nejen v celé vinařské Evropě, ale také v USA, v Austrálii, na Novém Zélandu, v Jihoafrické republice, Chile, Argentině, v Moldavsku, Izraeli a mnoha dalších vinařských oblastech.
V ČR zabíralo k 31.12.2010 plochu 774 ha a protože je hodně zastoupeno i v nových výsadbách, jeho podíl v našich vinicích stále roste.
Víno: Chardonnay nám dává vína s intenzivní vůní. V chuti jsou plná, jemně kořenitá s elegantní kyselinkou a s širokou paletou ovocných chutí od zeleného jablka, hrušky, přes citrusové plody, broskev až po tóny tropického ovoce, mohou však být i minerální.
Ne vždy se jedná o tichá vína, často, především v oblasti Champagne, slouží jako základ pro výrobu šumivých vín.
Alternativní názvy: Pinot Chardonnay, Morillon, Weiser Clevner