Ryzlink rýnský, Pozdní sběr, 2011, Štěpán Maňák

O odrůdě: Ryzlink rýnský je prastará odrůda. Jeho pěstování v údolí řeky Rýn na území dnešního Německa je doloženo již v roce 1435.

Původně byl považován za druhořadou a nepříliš kvalitní odrůdu. Příčinou byla jeho příliš brzká sklizeň, která se uskutečňovala spolu s ostatními rannějšími odrůdami, se kterými byl pěstován ve smíšených výsadbách. Jeho hrozny byly sklízeny v okamžiku, kdy ještě nebyly dostatečně vyzrálé a díky tomu nemohly vyniknout jeho vlastnosti.

Teprve v 18. století mniši benediktínského kláštera v Johannisbergu v Porýní sklidili Ryzlink rýnský později než obvykle a z vyzrálých hroznů vyrobili do té doby nepoznané víno. Dnes je Ryzlink rýnský považován za jednu z nejvalitnějších bílých odrůd a díky tomu patří i mezi celosvětově nejoblíbenější odrůdy.

Ryzlink rýnský, Pozdní sběr, 2011, Vinařství Štěpán Maňák

Hrozny na výrobu tohoto vína zrály ve viniční trati Panenský kopec nad obcí Popice. Jedná se o táhlý hřeben ležící nedaleko Novomlýnských nádrží mezi levým břehem řeky Svratky a vinařským městečkem Hustopeče. Zároveň je to i jeden z nejslunnějších a nejsušších koutů Jižní Moravy. Důkazem toho budiž fakt, že na stejném úbočí, jen pár kilometrů odtud, se nachází i jedna z mála stepí na našem území: Pouzdřanská step.

Hrozny zde opravdu dobře vyzrály a Štěpán Maňák z nich vytvořil skvělé víno:

Víno světle žluté barvy se zlatavými odstíny, s ovocnou vůní připomínající meruňkový kompot. V chuti je uhlazené, hebké a lahodné, s příjemnou kyselinkou a ovocnými tóny připomínajícími dobře vyzrálé meruňky.