Přehled odrůd červených vín pěstovaných v ČR

Barva červeného víno, může být světle červená u lehkých vín, až po velmi tmavou u těžkých a extraktivních. Velmi rozmanitý vám dopřeje červené víno také chuťový zážitek. Červená vína se vždy vyrábí z modrých odrůd vinné révy.

Červená vína se skladují při teplotě 10-12 °C, podávání je vhodné za teploty 14-16 °C. Většinu vín vhodných k archivaci představují právě červená vína.

  • Alibernet

Víno se vyznačuje intenzivní, tmavě červenou barvou. Víno je středně plné s vyšším obsahem  tříslovin, které pomalu zrají do neutrální hebkosti. Jde o výrazný typ červeného vína s poněkud jižním charakterem.

Kombinace s jídlem: zvěřina, tmavá masa, steaky, různé druhy sýrů a uzenin

  • André

Vyznačuje se intenzivní vůní květin, nízkým množstvím alkoholu, svěžími kyselinami a originální tříslovinou. Typická je jemně rubínová barva. V chuti jsou tóny zralých hrušek, borůvek a třesní. Zráním na lahvi se ve vůni a chuti objevují jemné mandlové tóny.

Kombinace s jídlem: je vhodné k hovězímu masu na roštu, ražniči a jemně nazrálým plísňovým sýrům

  • Cabernet Moravia

Víno má tmavě granátovou barvu. Typické aroma černého rybízu, ostružiny, čokolády a kávy, které je společné pro kabernetovité odrůdy, je v tomto víně spojeno s ovocností a s dobře strukturovanými tříslovinami.
Ty dávají při zrání vína příjemný komplex typický pro červená vína severnějších oblastí.

Kombinace s jídlem: zvěřina, steaky, tmavá masa s hutnou úpravou, sýry holandského typu

  • Cabernet Sauvignon

Víno je rubínově červené barvy, se specifickou odrůdovou příchutí připomínající černý rybíz, která se zvýrazňuje zejména ve starších ročnících. Má vyšší obsah kyselin. Je velmi vhodné k archivování.

Kombinace s jídlem: zvěřina, jehněčí, steaky, krůtí maso, sýry s modrou plísní

  • Dornfelder

Víno je výborné kvality, tmavě rubínové až granátové barvy, jemně aromatické vůně a chuti. Ve vyzrálém víně naleznete tóny povidel, sušené švestky a hořké čokolády. Pro svoji intenzivní barvu je Dornfelder používán i pro zrání v sudech barrique.

Kombinace s jídlem: studené masité pokrmy, drůbež, těstoviny, zrající sýry

  • Frankovka

Víno je tmavě rubínové barvy a širší vůně, typické pro červená vína – ostružiny a skořice. Mladá vína jsou tvrdá, ale plná chuti. Víno vyzrává do bohaté šíře a je vhodné do archívu.

Kombinace s jídlem: má příjemnou drsnost a hodí se ke zvěřině, k jídlům s výraznou chutí, ke kořenité úpravě masa, k ušlechtilým sýrům, sýrům se zelenou plísní a těstovinám.

  • Merlot

Merlot je víno tmavě rubínové až granátové barvy. Pro odrůdu typická nasládlá velmi plná a přitažlivá vůně černých třešní či kompotu je při zrání doplňována vůní švestek a fíků.
Při láhvové zralosti voní po tabáku, kávě a lanýžích. Víno vyniká hebkou vláčností a velmi příjemným dojmem plnosti.

Kombinace s jídlem: nabízejí se k různým jemným paštikám, k srnčímu nebo jelenímu ragú, k telecím ledvinkám, k hříběcímu masu, k pokrmům s výraznou chutí rajčat nebo nastrouhaných tvrdých sýrů, k pokrmům z pernaté zvěře, k ementálu.
Dá se však pít samotné bez doprovodu jídel.

  • Modrý Portugal

Jemně rubínová barva a mladistvá vůně květin je pro Modrý Portugal typická. Víno má méně tříslovin, je lehčí, má velmi příjemný projev a vyniká výbornou harmonií a pitelností. V chuti jsou tóny zralých hrušek, borůvek a třesní. Je vhodné ke studeným masitým pokrmům i ke zrajícím sýrům.
Pije se jako mladé a využívá se i k přípravě Svatomartinského vína. Není většinou dobré pro archivaci.

Kombinace s jídlem: studené masité pokrmy, drůbež, těstoviny, zrající sýry

  • Rulandské modré

Rulandské modré má světle rubínovou barvu až cihlovou barvu, ve sklence se objevuje zlatavý okraj. Zpočátku je víno hrubé, při zrání ale vystupuje kořenitost s vůní ořechů. Plnost vůně vynikne až po několikaletém vyzrávání, kdy připomíná vůni mandlí.
Chuť je květnatá, harmonická, sametová s jemným aróma a velmi ušlechtilá. Je vhodné k archivování.

Kombinace s jídlem: Hodí se k jemným úpravám zvěřiny i jiných tmavých mas a k jemným typům ušlechtilých sýrů.

  • Svatovavřinecké

Barva vína připomíná temný granát a někdy má fialové odstíny. Z těžké půdy vzniká víno s vůní po ovoci, z lehké půdy víno s výrazně odrůdovými tóny.
Chuť s ovocnými tóny višní, černého rybízu, zralých švestek a povidel je plná, u mladého vína neharmonická, později řízně vyzrálá až agresivní, s výraznou tříslovinou.

Kombinace s jídlem: Vhodné je k výrazně kořeněné úpravě vepřového masa, k tmavému masu, ke zvěřině, k těstovinám, huse nebo ke kachně.

  • Zweigeltrebe

Typická je pro tuto odrůdu granátová barva, ovocně kořenitá chuť a vůně višní i jiného bobulového ovoce. Vína jsou rozdílné plnosti. Při usměrněné sklizni je plnost výraznější a třísloviny komplexnější.
Zweigeltrebe je jemné a harmonické víno, je proto vhodné k nejrůznějším masitým pokrmům i vydatným sýrům.

Kombinace s jídlem: těstoviny, plísňové sýry, zvěřinový guláš

Uchovávání a podávání vín

Skladování: Červená vína skladujte při teplotě 10–12°C

Servírování: Podávejte při teplotě 14–16°C