Praktické informace o víně

Jak vybírat víno

Váš přístup k vínu může být různý – možná patříte mezi vášnivé konzumenty vinného moku. Nebo naopak ke sklence usedáte jen zřídkakdy a ještě se strachem, s jakou se ráno probudí vaše hlava.
Třeba ho nepijete vůbec, ale rádi jím někoho z okolí obdarováváte. Ať tak, či tak v naší malé škole pro znalce vína si něco zajímavého najde každý.

Jak vybírat víno

Co určuje cenu vína?

Co vlastně určuje cenu vína? Proč některé víno stojí 50 korun, a jiné několik desítek tisíc korun? Kdo určí, že tato cena vína je správná? Asi každý, kdo víno pije, hledá odpovědi na tyto a další podobné otázky. Máme pro Vás několik odpovědí.

Co určuje cenu vína?

Co ovlivňuje kvalitu vína

Nejdůležitější faktor v produkci kvalitního vína je kvalita suroviny, tedy vinných hroznů. Na kvalitu hroznů má vliv umístění vinice, typ půdy, odrůda a její přizpůsobivost, klima, mikroklima a člověk – vinař, jehož pěstební technologie kvalitu ovlivňují. Vliv má i správné uložení a skladování vína.

Co ovlivňuje kvalitu vína

Tajemství vinné etikety

Vstup do Evropské unie přináší zákazníkovi větší možnosti výběru. Jak se ale orientovat při výběru vína v tak rozmanité nabídce? Naučme se číst údaje na etiketě.

Tajemství vinné etikety

Someliérske minimum

Každá příležitost si zaslouží kvalitní víno.
Připravili jsme pro Vás několik základních rad, jak se i Vy můžete stát odborníkem.

Zakružte sklenicí tak, aby se víno rozlilo po vnitřní ploše sklenice. Přičichněte k okraji sklenice a posuďte vůni vína – nejdůležitější je první dojem. Podle vůně můžeme usuzovat odrůdu, vyzrálost vína i použitou technologii. Vůni vín přirovnáváme k vůni ovoce, rostlin, květů, koření a jiným. Zkuste také přičichnout ke sklenici po jejím vyprázdnění…

Someliérske minimum

Základní pravidla servírování vína

Víno je nápojem vysoce společenským, a proto i jeho servírování se podřizuje daným pravidlům. Svým hostům můžeme kvalitní víno i odprezentovat, ponovořit o jeho charakteristice a značce a nabídnout ověření kvality vína jeho ochutnáním. Mezi základní pravidla servírování vína patří výběr skleniček a teplota vína.

Základní pravidla servírování vína

Víno a Jídlo

Jelikož chuť je velmi individuální záležitost, platí základní pravidlo, že kombinace, která vám nejvíce vyhovuje, je ta nejlepší.
Vaření s vínem – Při výběru vína k vaření se řiďte ZÁKLADNÍM PRONCIPEM – víno musí být dostatečně kvalitní i k pití.

Víno a jídlo

SKLADOVÁNÍ aneb jak správně uchovávat víno!

Říká se, že víno je živý organismus: zraje, dosahuje vrcholu jakosti a stárne. Ne všechna vína je tedy nutné konzumovat ihned po zakoupení – obecně se ke skladování hodí ale jen ta nejlepší vína.

SKLADOVÁNÍ aneb jak správně uchovávat víno!

Vinařské oblasti České republiky

Celá ČR se dělí jen na dvě produkční oblasti – Čechy a Moravu. Tyto oblasti se dále člení na podoblasti.Vinařská oblast ČECHY a MORAVA.

Vinařské oblasti České republiky

Charakteristiky Moravských vinařství

Každé vinařství, ale i každý vinař je jiný a pracuje v jiných podmínkách a přitupuje k výrobě vína odlišným způsobem.

Výsledná kvalita vína není dána jen zkušenostmi sklepmistra, ale především půdními podmínkami a oblastí kde je vinná réva pěstována . Tento souhrn všech fakturů se vyjadřuje francouzským výrazem Teroár. Přečtěte si podrobné charakteristiky vinařství hodně vám napoví o vinaři a jeho přístupu k vínu.

Charakteristiky Moravských vinařství