Tramín červený

Tramín červený, informace o odrůdě:

Původ: neznámý. Zápis do Státní odrůdové knihy ČR: 1941

Vzniklo křížením: Tramín červený je geneticky velmi blízký volně rostoucí révě lesní. Zřejmě vznikl jejím nahodilým křížením s některou z odrůd pěstovaných starými Římany.
Římané Tramín nazývali Vitis aminea.

Historie: Na základě výzkumu provedeného Dr. Ferdinandem Regnerem z Rakouska víme, že Tramín je přímým předkem mnoha současných významných odrůd, například: Pinot noir (Rulandské modré), Sylvánské zelené, Veltlínské zelené,… a také předkem dalších odrůd, vzniklých jeho následným křížením: Chardonnay, Sauvignon, Cabernet Sauvignon,..

Pravděpodobným místem, kde odrůda vznikla, je obec Tramin v provincii Jižní Tyroly (oblast na pomezí Rakouska a Itálie, od roku 1919 spadající pod Itálii). Zde je její pěstování zdokumentováno již v 15. století, podle některých pramenů zde byla pěstována již na přelomu 9. a 10. století.

Doba sklizně: od poloviny října

Požadavky na stanoviště: Tramín červený je náročný na výborné polohy a kvalitní živné půdy.

Rozšíření: Tramín v žádné evropské vinařské oblasti není dominantní odrůdou. Přesto jej nalezneme ve všech významných evropských vinařských zemích: ve Francii, Německu, Rakousku, Itálii… a samozřejmě také u nás.
U nás je pěstován v českých i moravských vinařských podoblastech. Celkem je vysazen na 612 ha (k 31.12.2010).

Víno: Tramín se vyznačuje intenzivní barvou a typickým silným až omamujícím aroma čajových růží, které může přecházet až do medové vůně hrozinek a silnou kořenitou chutí.

Alternativní názvy: Tramín kořenný, Traminer, Savagnin rosé, Gentil rosé, Piros tramini, Roter Traminer, Gewürztraminer